Springen maar

Waarin Sipke waaghalzerij beloont maar aan de andere kant ook een strenge opvoeder blijkt.

“ja …springen maar… ik meen het. Wie over deze brandnetels naar beneden springt, krijgt een stuiver.

Een stuiver….. wat kon je daar niet allemaal voor kopen….?

Het was vader Sipke, die onderaan het heuveltje met brandnetels stond te roepen naar Rietje en Minie, die nog boven stonden.

Zouden ze het wagen…. als je in de brandnetels terecht kwam had je nog dagen last van jeuk aan armen en benen, wisten ze uit ervaring.

Minie, de brutaalste van de twee, waagde de sprong  en vader Sipke ving haar op in zijn sterke armen. ”Nou jij nog Rietje” riep hij omhoog….. maar Rietje durfde niet. Ze was niet zo’n waaghals.. en ach die 5 cent….”nee, ik doe het niet”. “Bangerd” riep Minie triomfantelijk.

Die avond, toen Minie lekker van het gekochte snoep zat te genieten, was Rietje bij kaarslicht nog huiswerk aan het maken. Bij kaarslicht…. was er dan nog geen electriciteit? Ja, hoor maar Sipke had uitgerekend dat kaarslicht toch nog goedkoper was dan de gloeilamp… die ging zo snel stuk.

Gelukkig gaf de kaars, behalve licht ook nog wat warmte, want verwarming was er niet op de slaapkamers. En als Rietje klaagde over de kou in de slaapkamer, zei moeder altijd: dan kom je maar in de kamer zitten, daar is het wel warm. Maar in de huiskamer was het altijd zo druk… Herman, Flip en Leendert maakten vaak ruzie en hielden je van je werk.

Je huiswerk moest af zijn en goede cijfers vond vader erg belangrijk… vorige week had Minie nog een slecht cijfer gehaald en vader was erg boos geworden: “voor straf ga je morgen in de kleren van Herman naar school”. Nou dat was wat geweest… iedereen had haar uitgelachen en Minie had ’s avonds aan tafel nog brutaal gezegd: “ik vind het gemeen… ik moet wel in jongenskleren naar school maar Leendert hoeft niet in meisjeskleren en die heeft altijd slechte cijfers. ”Naar boven” had vader gezegd en meteen naar bed. Gelukkig was moeder nog stilletjes naar boven gekomen met een bord pap….’een meisje van 14 kon je toch niet met te weinig eten zo naar bed sturen“ had ze gezegd.