colofon

introductie

Deze website over Sipke van der Schaar is een initiatief van zijn kleinkinderen.
Ondanks dat hun grootvader tijdens zijn leven zoveel van zijn werk verkocht heeft op tentoonstellingen, erfden de kleinkinderen nog honderden schilderijen, pastels, aquarellen en tekeningen. Het leek hen interessant om een overzicht te hebben van wat Sipke zoal bij elkaar geschilderd en getekend heeft.

Ook mensen buiten de familie en musea, die werk van Sipke van der Schaar in hun bezit hebben, kunnen zijn werk door deze site beter in een context plaatsen. Een paar van de kleinkinderen zijn aan de slag gegaan met de biografie van Sipke en het verzamelen van anekdotes en foto’s van zijn werk. Gelukkig kregen zij voor het functioneel maken van de site, hulp van Tom, die zich met groot enthousiasme van zijn taak heeft gekweten. Zonder hem was het allemaal wat lastiger geweest.

Deze site is een weerslag van het werk, wat tot nu toe is aangeleverd door de familie. Aanvullingen hierop zijn van harte welkom. Mochten ook mensen buiten de familie werk van Sipke hebben, dan zou het natuurlijk mooi zijn als dat ook op deze site komt (zie contactpagina).

Al het werk is/wordt, zover bekend, chronologisch en naar categorie geplaatst. 

 

de makers

bernardine ensink

ber

kleindochter

Bernardine Ensink (03-04-1951):

Mijn grootvader Sipke van der Schaar heeft een blijvende indruk op mij achtergelaten. Als tiener omringde ik me met zijn schilderijen, ik woonde er als het ware in. Als ik ergens kom waar zijn werk hangt dan voel ik meteen thuis.

Mijn studie psychologie heb ik gecombineerd met de avondopleiding aan de Rijks Academie te Amsterdam. Meer dan 25 jaar heb ik als psychologe de kost verdiend (promotie 1992). Na mijn 50ste ben ik gestopt met mijn werk als psychologe en heb me gevestigd als kunstschilder (website: berensink.exto.nl). Als dank voor de invloed die mijn grootvader op mijn moeder, mijzelf en andere familieleden heeft gehad, heb ik me ingezet voor:
1. Het behoud van de zogenaamde Palestina diorama’s door deze onder te brengen in museum Oriëntalis;
2. Hebben wij (Brigitte Rink, mijn zuster en ikzelf) ons ingezet om de tentoonstelling “Sipke in Kennemerland” vorm te geven;
3. En zijn we van plan in de toekomst een biografie over het leven en werk van Sipke van der Schaar te publiceren.

Op de website staat veel beeldmateriaal waardoor er bekendheid wordt gegeven aan de veelzijdigheid van de kunstenaar Sipke van der Schaar. .

marieke van der schaar

mariekeS

kleindochter

(geboren in Amsterdam) woont en werkt in Hoogeloon en Goirle. Mijn opleiding tot beeldend kunstenaar en grafisch vormgever volgde ik aan de academies van Utrecht, Tilburg en Eindhoven.

Ik vond het heel bijzonder om deze site voor mijn grootvader te ontwerpen en de honderden werken van hem, in familiebezit, voor de site te verzamelen en toonbaar te maken.

Het was fascinerend om vroeger als kind in de jaren '50 bij hem en mijn grootmoeder op bezoek te komen in het huis op de Schapendrift in Blaricum, waar alle muren van boven tot onder volgehangen waren met schilderijen. Hollandse weilanden vol koeien en paarden en heidevelden maar ook zonovergoten sprookjesachtige duizend-en-één-nacht landschappen met woestijnen en bergen, vreemde witte huizen met heel kleine raampjes, smalle straatjes waar vrouwen in lange kleurige kleren, waterkruiken vervoerden op hun hoofd en grote mannen reden op ezeltjes met hele dunne pootjes.

Heel misschien ben ik toch door hem getriggerd om ook de beeldende kant op te gaan.

theo van steenbergen

theo

kleinzoon

In mijn jeugd speelde het werk van opa Sipke een belangrijke rol. Het was vooral mijn vader "oom Ries" die zich bezighield met inlijsten, ophangen, verwis- selen, fotograferen en tentoonstellen op zolder van Sipkes schilderijen. Familie, kennissen en buren werden mee naar boven getroond om de permanente tentoon- stelling te aanschouwen. Inmiddels ben ik voor 1/3 eigenaar van die ouderlijke verzameling.
Mijn functie bij deze website, die ik zie als een hommage aan de vader van mijn moeder, is die van "web- master".
Dit betekent dat ik verant- woordelijk ben voor de teksten, eventuele toevoegingen en veranderingen.
In een vroeger leven was ik leraar, zodat het corrigeren en beheren mij niet vreemd is.

tom wisman

tom

meeloper

geen familie van Sipke, wel een  pensionado met wat vrije tijd en interesse  in het maken van websites. Mijn achter- grond is technisch, maar zoals dat wel meer, dreef ik langzaam steeds verder weg van de techniek. Nu ik mijn tijd weer zelf kan inrichten zijn naast alle andere technisch interessante onderwerpen het maken websites een mooie tijd invulling die goed vanuit een leunstoel te beoefenen is.  Deze website was een prettig en leerzaam process door de ideeen en enthousiasme van de andere makers.

copyright & disclaimer

Welkom op de website over Sipke van der Schaar. Deze website is eigendom van, en wordt beheerd door, de erfgenamen van Sipke. Ondanks dat wij zeer zorgvuldig zijn geweest bij het samenstellen van de informatie op deze website kunnen wij niet instaan voor  de volledigheid en juistheid van de informatie. Indien u zonder verificatie gebruikmaakt van deze informatie doet u dat voor eigen rekening en risico.U kunt via links op deze website doorgaan naar andere websites, deze sites vallen buiten de controle van de beheerders van deze website. Wij hebben geen controle over de inhoud en beschikbaarheid van deze websites. Het opnemen van deze links impliceert geen aanbeveling van deze websites nog een ondersteuning van de inhoud van deze websites. De beheerders van deze website behouden zich het recht voor om informatie op deze website ten alle tijde te kunnen wijzigen zonder nadere aankondiging.Heeft u vragen of opmerkingen over deze website dan kunt u contact opnemen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of gebruik maken van de "contact" link op de "homepage".